рморм╣рм╛рмХрм╛рм╢ рммрм┐рмЬрнНрмЮрм╛рми
ЁЯЪА рмЕрмирнНрмдрм░рм┐рмХрнНрм╖ рммрм┐рмЬрнНрмЮрм╛рми тАУ 2-рморм┐рмирм┐рмЯрнН рм╕рмВрмХрнНрм╖рм┐рмкрнНрмд рмкрнБрмирм░рнНрммрм▓рнЛрмХрми рмкрмдрнНрм░
рморнБрмЦрнНрнЯ рмдрмернНрнЯ (рмжрнНрм░рнБрмд рммрнБрм▓рнЗрмЯрнН)
- рм╕рнВрм░рнНрмпрнНрнЯ тЖТ рм╕рнМрм░рмормгрнНрмбрм│рм░ 99.86% рмнрм░; рммрнЯрм╕ тЙИ 4.6 рммрм┐рм▓рм┐рнЯрми рммрм░рнНрм╖; рмХрнЛрм░ рмдрм╛рмкрморм╛рмдрнНрм░рм╛ тЙИ 15 рморм┐рм▓рм┐рнЯрми ┬░C
- рмЖрм▓рнЛрмХ рммрм░рнНрм╖ = 9.46 ├Ч 10┬╣┬▓ рмХрм┐.рморм┐.; AU = 149.6 рморм┐рм▓рм┐рнЯрми рмХрм┐.рморм┐.
- рм╕рнВрм░рнНрмпрнНрнЯ рмкрм░рнЗ рмирм┐рмХрмЯрмдрмо рмдрм╛рм░рм╛: рмкрнНрм░рнЛрмХрнНрм╕рм┐рморм╛ рм╕рнЗрмгрнНрмЯрнЛрм░рм┐ (4.24 ly)
- рмкрнГрмерм┐рммрнАрм░ рмкрм│рм╛рми рммрнЗрмЧ = 11.2 рмХрм┐.рморм┐./рм╕рнЗ.; рмЪрмирнНрмжрнНрм░ = 2.4 рмХрм┐.рморм┐./рм╕рнЗ.
- рмнрнВрм╕рнНрмерм┐рм░ рмХрмХрнНрм╖рм╛ рмЙрмЪрнНрмЪрмдрм╛ = 35,786 рмХрм┐.рморм┐. (рмЕрммрмзрм┐ = 24 рмШрмгрнНрмЯрм╛)
- рмзрнНрм░рнБрмм рмХрмХрнНрм╖рм╛ тЙИ 500тАУ800 рмХрм┐.рморм┐.; рмжрнВрм░рм╕рмВрммрнЗрмж рмкрм╛рмЗрмБ рмЙрмкрмпрнЛрмЧрнА
- рм▓рм╛рмЧрнНрм░рм╛рмЮрнНрмЬ рммрм┐рмирнНрмжрнБ-1 (L1) тЖТ рм╕рнВрм░рнНрмпрнНрнЯ-рмкрнГрмерм┐рммрнА рмЧрнБрм░рнБрмдрнНрн▒ рм╕рмормдрнЛрм│рми; рм╕рнВрм░рнНрмпрнНрнЯ рмкрм░рнНрмпрнНрнЯрммрнЗрмХрнНрм╖рмг рмкрм╛рмЗрмБ рмЖрмжрм░рнНрм╢ (рмЙрмжрм╛рм╣рм░рмг: рмЖрмжрм┐рмдрнНрнЯ-L1)
- рмХрнЗрмкрнНрм▓рм░рм░ рмдрнГрмдрнАрнЯ рмирм┐рнЯрмо: T┬▓ тИЭ R┬│ (T рммрм░рнНрм╖рм░рнЗ, R AU рм░рнЗ)
- рмЧрмЧрмирнНрнЯрм╛рми рмХрнНрм░рнБ рмХрнНрнЯрм╛рмкрм╕рнБрм▓ рмнрм░ тЙИ 7,800 рмХрм┐.рмЧрнНрм░рм╛.; 3 рмЕрмирнНрмдрм░рм┐рмХрнНрм╖рмЪрм╛рм░рнА, 2026 рм▓рмХрнНрм╖рнНрнЯ
- ISRO = 1969; рморнБрмЦрнНрнЯрм╛рм│рнЯ = рммрнЗрмЩрнНрмЧрм╛рм│рнБрм░рнБ; рмЕрмзрнНрнЯрмХрнНрм╖ = S. Somanath (2024 рмкрм░рнНрмпрнНрнЯрмирнНрмд)
- рмормЩрнНрмЧрм│рнЯрм╛рми (MOM) = 2013 тЖТ рмнрм╛рм░рмд рмкрнНрм░рмермо рмЪрнЗрм╖рнНрмЯрм╛рм░рнЗ рм╕рмлрм│ рм╣рнЗрммрм╛рм░рнЗ рмкрнНрм░рмермо рмжрнЗрм╢
- рмЪрмирнНрмжрнНрм░рнЯрм╛рми-3 рмЕрммрмдрм░рмг рм╕рнНрмерм│ = тАЬрм╢рм┐рмм рм╢рмХрнНрмдрм┐ рмкрмПрмгрнНрмЯтАЭ (69.37┬░S, 32.35┬░E)
- рмХрнНрм░рм╛рмЗрнЛрмЬрнЗрмирм┐рмХрнН рмЗрмЮрнНрмЬрм┐рмирнН рмЗрмирнНрмзрми: рмдрм░рм│ HтВВ + рмдрм░рм│ OтВВ
- SSLV (рмЫрнЛрмЯ рмЙрмкрмЧрнНрм░рм╣ рмЙрмдрнНрмХрнНрм░рнЗрм╖рмг рмпрм╛рми) рмкрнНрм░рмермо рмЙрмбрм╝рм╛рмг: 2022
- Blue Origin рм░рмХрнЗрмЯрнН: New Shepard; SpaceX рмХрнНрм░рнБ: Dragon 2
рм╕рнНрморм╛рм░рмХ рмЙрмкрм╛рнЯ
- рмЧрнНрм░рм╣ рмХрнНрм░рмо:
My Very Educated Mother Just Served Us Noodles (Mercury-Venus-Earth-Mars-Jupiter-Saturn-Uranus-Neptune)
- ISRO рмХрнЗрмирнНрмжрнНрм░рмЧрнБрмбрм╝рм┐рмХ:
Vikas Saraswat In Liquid Uranium Rocket Satellite Centre тЖТ VSSC (рмдрм┐рм░рнБрммрмирмирнНрмдрмкрнБрм░рмо); рмЕрмирнНрнЯрмЧрнБрмбрм╝рм┐рмХ: Satish Dhawan тЖТ SHAR (рм╢рнНрм░рнАрм╣рм░рм┐рмХрнЛрмЯрм╛)
рмжрнНрм░рнБрмд-рмдрнБрм│рмирм╛ рм╕рм╛рм░рмгрнА
| рм▓рмЮрнНрмЪрм░рнН |
LEO рмХрнБ рмкрнЗрм▓рнЛрмбрнН (рмХрм┐.рмЧрнНрм░рм╛.) |
рммрм┐рм╢рнЗрм╖ рммрм┐рммрм░рмгрнА |
| PSLV |
3,800 |
тАЬрмХрм╛рм░рнНрмпрнНрнЯрмШрнЛрмбрм╛тАЭ; 50+ рмХрнНрм░рморм╛рмЧрмд рм╕рмлрм│рмдрм╛ |
| GSLV Mk III |
10,000 |
LVM-3 рмирм╛рморм░рнЗ рмкрнБрмирмГрмирм╛рморм┐рмд; рмЧрмЧрмирнНрнЯрм╛рмирнН рмкрм╛рмЗрмБ рмормгрм┐рм╖-рмпрнЛрмЧрнНрнЯ |
| SSLV |
500 |
72-рмШрмгрнНрмЯрм╛ рмЯрм░рнНрмирмЕрм░рм╛рмЙрмгрнНрмб, 3 рмарнЛрм╕ рм╖рнНрмЯрнЗрмЬрнН |
| рморм┐рм╢рмирнН |
рммрм░рнНрм╖ |
рммрм┐рм╢рнЗрм╖рмдрм╛ |
| Chandrayaan-1 |
2008 |
рмкрнНрм░рмермо рмнрм╛рм░рмдрнАрнЯ рмЪрмирнНрмжрнНрм░; рмЬрм│ рмЕрмгрнБ рмЖрммрм┐рм╖рнНрмХрм╛рм░ |
| Chandrayaan-2 |
2019 |
рмЕрм░рнНрммрм┐рмЯрм░ 100% рм╕рмЬрнАрмм; рммрм┐рмХрнНрм░рморнН рм▓рнНрнЯрм╛рмгрнНрмбрм░рнН рм╣рм╛рм░рнНрмб-рм▓рнНрнЯрм╛рмгрнНрмбрм┐рмВ |
| Chandrayaan-3 |
2023 |
рмЪрмирнНрмжрнНрм░ рмжрмХрнНрм╖рм┐рмг рмзрнНрм░рнБрмм рмирм┐рмХрмЯрм░рнЗ рмкрнНрм░рмермо рм╕рмлрнНрмЯ-рм▓рнНрнЯрм╛рмгрнНрмбрм┐рмВ |
| Aditya-L1 |
2023 |
L1 рм░рнЗ рмкрнНрм░рмермо рмнрм╛рм░рмдрнАрнЯ рм╕рнВрм░рнНрмпрнНрнЯ рмкрм░рнНрмпрнНрнЯрммрнЗрмХрнНрм╖рмг рмХрнЗрмирнНрмжрнНрм░ |
10 рм░рнНрнЯрм╛рмкрм┐рмбрнН-рмлрм╛рнЯрм╛рм░рнН MCQ
1. рмХрнЗрмЙрмБ рмнрм╛рм░рмдрнАрнЯ рморм┐рм╢рмирнН рмкрнНрм░рмермо рмЪрмирнНрмжрнНрм░рм░рнЗ рмЬрм│ рмерм┐рммрм╛ рмирм┐рм╢рнНрмЪрм┐рмд рмХрм▓рм╛?
A) Chandrayaan-1
**Ans: A**
2. рмЪрмирнНрмжрнНрм░рм░ рморнБрмХрнНрмдрм┐ рммрнЗрмЧ рмкрнНрм░рм╛рнЯрмдрмГ рмХрнЗрмдрнЗ?
A) 7.9 km/s
B) 11.2 km/s
C) 2.4 km/s
**Ans: C**
3. LVM-3 рмкрнВрм░рнНрммрм░рнБ рмХрнЗрмЙрмБ рмирм╛рморм░рнЗ рмЬрмгрм╛рм╢рнБрмгрм╛ рмерм┐рм▓рм╛?
A) PSLV-XL
B) GSLV Mk III
C) SSLV
**Ans: B**
4. рмЕрммрм┐рмЪрнНрмЫрм┐рмирнНрми рм╕рнВрм░рнНрмпрнНрнЯ рмжрнГрм╢рнНрнЯ рмкрм╛рмЗрмБ рмЙрмкрмпрнБрмХрнНрмд рм▓рм╛рмЧрнНрм░рм╛рмЮрнНрмЬ рммрм┐рмирнНрмжрнБ рмХрнЗрмЙрмБрмЯрм┐?
A) L2
B) L1
C) L4
**Ans: B**
5. тАЬрм╢рм┐рмм рм╢рмХрнНрмдрм┐ рмкрмПрмгрнНрмЯтАЭ рмХрнЗрмЙрмБ рм▓рнНрнЯрм╛рмгрнНрмбрм┐рмВ рм╕рм╣рм┐рмд рм╕рморнНрмкрм░рнНрмХрм┐рмд?
A) Vikram (Ch-2)
B) Pragyan (Ch-3)
C) Vikram (Ch-3)
**Ans: C**
6. 1 рм▓рм╛рмЗрмЯрнН рмЗрнЯрм░рнН рмкрнНрм░рм╛рнЯ рм╕рморм╛рми рм╣рнБрмП?
A) 9.5 рмЯрнНрм░рм┐рм▓рм┐рнЯрмирнН рмХрм┐.рморм┐.
B) 1 рморм┐рм▓рм┐рнЯрмирнН рмХрм┐.рморм┐.
C) 150 рморм┐рм▓рм┐рнЯрмирнН рмХрм┐.рморм┐.
**Ans: A**
7. ISRO рм░ рморм╛рмирмм рмЕрмирнНрмдрм░рм┐рмХрнНрм╖ рмЙрмбрм╝рм╛рмг рмХрм╛рм░рнНрмпрнНрнЯрмХрнНрм░рморм░ рмирм╛рмо рмХрм┐?
A) рмЧрмЧрмирнНрнЯрм╛рмирнН
B) рмЕрмирнНрмдрм░рм┐рмХрнНрм╖ рмпрм╛рмдрнНрм░рнА
C) рмнрм╛рм░рмдрнАрнЯ рмЕрм╖рнНрмЯрнНрм░рнЛрмирмЯрнН
**Ans: A**
8. рмХрнНрм░рм╛рмПрнЛрмЬрнЗрмирм┐рмХрнН рмПрмЮрнНрмЬрм┐рмирнН рмХрнЗрмЙрмБ рмЗрмирнНрмзрми рм╕рмВрмпрнЛрмЧ рммрнНрнЯрммрм╣рм╛рм░ рмХрм░рнЗ?
A) UDMH + NтВВOтВД
B) рмдрм░рм│ HтВВ + рмдрм░рм│ OтВВ
C) рмХрнЗрм░рнЛрм╕рм┐рмирнН + рмдрм░рм│ OтВВ
**Ans: B**
9. PSLV рмдрм╛рмЩрнНрмХрм░ 50рмдрмо рморм┐рм╢рмирнН рмХрнЗрмЙрмБ рм╕рнНрмкрнЗрм╕рнНтАМрмкрнЛрм░рнНрмЯрнНрм░рнБ рм▓рмЮрнНрмЪ рмХрм▓рм╛?
A) рм╢рнНрм░рнАрм╣рм░рм┐рмХрнЛрмЯрм╛
B) рмернБрморнНрммрм╛
C) рммрнЗрмЩрнНрмЧрм╛рм▓рнБрм░рнБ
**Ans: A**
10. рмХрнЗрмЙрмБ рмЧрнНрм░рм╣рмХрнБ тАЬрм░рнЗрмбрнН рмкрнНрм▓рм╛рмирнЗрмЯрнНтАЭ рмХрнБрм╣рм╛рмпрм╛рмП?
A) рмнрнЗрмирм╕рнН
B) рморм╛рм░рнНрм╕рнН
C) рмЬрнБрмкрм┐рмЯрм░рнН
**Ans: B**